Terry Pratchett sin Skiveverden

terry-pratchetts-discworldVerkene til den verdenskjente forfatteren Terry Pratchett fortjener mye oppmerksomhet. Mannen klarte i løpet av ett langt liv å produsere rundt 50 bøker, og de er alle god lesning. Her lærer man om god moral, etisk livsførsel og det som er viktig i livet. Det er likevel ikke målet med bøkene. Målet var å skrive morsomme og gode fortellinger, noe som ble vellykket hver eneste gang.

Skiveverdenen

Størstedelen av Pratchett sine bøker har sin handling satt i Skiveverdenen, Discworld. Dette er en skive som flyter rundt i universet på ryggen til fire gigantiske elefanter, som i tur står på ryggen til en enda større skilpadde. På natten må en av elefantene løfte det ene bene for å la solen passere under skiven, i påvente av en ny dag. Midt på skiven finner vi storbyen Ankh-Morkpork. Her finner mange av fortellingene sted. Byen kan minne om de fleste andre storbyer på jorden, i tiden før industrialisering og modernitet, litt ‘Det Gamle Rom’, blandet med litt av ‘Oliver Twist sitt London’.

Figurene på Skiveverden

Pratchett utviklet flere hovedfigurer i løpet av årenes løp, og det kan lett hende at man foretrekker den ene hovedfiguren over noen av de andre. Blant protagonistene finner vi i de første bøkene den udugelige trollmannen Rincewind, som i sine forsøk på å unngå stress og problemer, snubler fra den ene katastrofen til den andre.

I de neste bøkene treffer vi for den første gang på heksene, som har sine adskilte eventyr i fjellheimen. Her brytes det både med fordommer og andre historier som du har hørt om i andre sammenhenger. Det er ikke helt som i eventyrene.

Det finnes også en egen krimserie som er satt i Ankh-Morkpork. Her følger man nattvekteren Sam Vimes, gjennom en karrière som innebærer både kriminalitetsbekjempelse, og storpolitikk, men også hans raske stigning i gradene.

Discworld egner seg for både gammel og ung, og om du ikke har noe bedre fore, så bør du skaffe deg hele serien. Du vil ikke klare å legge fra deg bøkene, når du først har begynt.

Add Your Comment