Sven Hassel -serien

sven-hassel-serienDen danske Sven Hazel sin serie, om ‘hans liv’ under den andre verdenskrig, er den dag i dag verdt å lese. Forfatteren baserer store deler av grunnlaget for fortellingene om livet i en SS-straffebataljon på egne erfaringer, men det er ikke til å stikke under en stol, at mye av det som fortelles, er andres opplevelser, skrønehistorier som er ganske morsomme, samt basert på forfatterens meget omfangrike bibliotek, hvor bøker om verdenskrigen dominerte hyllene. Derfor heter også hovedpersonen i bøkene Sven Hassel, mens forfatterens virkelige etternavn er Hazel.

Den første boken i serien ‘De Fordømtes Legion’, er den mest realistiske fortellingen i serien, og den er et lite mesterverk, som i større grad forteller om forfatterens opplevelser, fra før begynnelsen av krigen, til den bitre slutten i ruinene av Berlin.

Hassel hadde på 1930-tallet vokst opp i Danmark, og under krisetiden var han sulten og arbeidsledig, og han vervet seg hos det tyske forsvaret, da det etter 1933 igjen begynte å gå bra for Tyskland, og forsvaret ble utvidet ganske kraftig. I følge ham selv var grunnen at han da fikk tak over hodet, og mat hver dag. Det er lite grunn til å tvile på dette, siden det er en enkel, menneskelig og forståelig forklaring.

Det neste skjebneøyeblikket i Hassels liv, er når krigen mot Polen er i emningen. Hassel forsøker å flykte. Han blir tatt, og havner i konsentrasjonsleir utenfor Berlin, for så etter en grusom tid i fengsel, å bli sendt ut for å rydde miner, og for å begrave de døde. Etterhvert som krigen går dårligere for Tyskland, trengs flere stridsdyktige. Sven og hans avdeling med straffanger havner i frontkamper.

Serien gjør mange krumspring og er til tider ganske munter, til tross for elendigheten som omgir figurene. Den som ønsker en prøvesmak, kan kose seg med en av verdens beste krigsfilmer, som løst baserer seg på serien, ‘Døden på Larveføtter’.

Add Your Comment