Klassikere fra antikken

classics-from-antiquity-2En av tingene som mangler i dagens samfunn, er en dypere forståelse for politiske og sosiale sammenhenger. Det er vanskelig å analysere sine egne omgivelser, om man ikke har noe grunnlag for å gjennomføre en slik sammenlikning. Det som har hjulpet tidligere generasjoner, med å se forbi denne hindringen, har ofte vært greske og romerske klassikere. Her finner man nemlig at datidens mennesker hadde de samme, eller liknende utfordringer som de vi i dag treffer på, både som individer, og som samfunn.

Med ett, har man da også en mulighet for bedre å forstå hvilket spill, både kolleger og makthavere bedriver. Man forstår at det lyves, man forstår grunnlaget for både hat og kjærlighet, så vel som grunnlaget for makt, eiendom og økonomi, på en langt bedre måte. Det er som å ta ett steg tilbake, for så å få en oversikt i det forvirrende kaoset.

Selv om de færreste av oss i dag kan lese klassisk gresk, eller latin, så er det mange forskjellige oversettelser tilgjengelige. Man finner de forskjellige diktene fra den Trojanske Krigen, så vel som Platons bøker, i gode norske oversettelser. Platons bok om Sokrates er absolutt spennende lesning, men vær advart, du må beherske gammel nynorsk for å lese den på norsk. Aristoteles sin bok om politikk er også å anbefale. Det er en grunnlags-bok for den som ønsker å forstå både antikken, og dagens politikk på en bedre måte.

Det finnes også et stort utvalg av klassiske romerske tekster, som er blitt oversatt til norsk i løpet av tiden. Noen utgaver er ganske sjeldne, men man kan ha flaks. Enten bestiller man dem på biblioteket, eller man kjøper dem på et antikvariat. Cicero er en av forfatterne som utmerker seg med sine skrifter om livet i den sene republikken, og omstendighetene, slik han så dem, om Cæsar sitt statskupp. Man kan også lese Cæsars bøker om de Galliske Krigene, som gir et kontrapunkt til Cicero.

Add Your Comment