Hamilton -Sveriges James Bond

hamilton-sveriges-james-bondJan Guillou sin hemmelige agent Hamilton, den ‘Røde Hane’, er ett gullkorn innen en sjanger som man kan kalle for høyglans-trash. Guillou skjøt blinkskudd, da han utviklet en venstre-versjon av James Bond, som samtidig appellerte til de mer snobbete lagene av det svenske samfunnet, med sin interesse for god mat, og en samling av fine viner.

Bøkene er alltid tematiske, og bokserien er samfunnskritisk. Den er preget av forfatterens sosialistiske og sosialdemokratiske holdninger, og de forsøker å leve opp til en samfunnskritikk som man også finner hos Jan Guillou sitt forbilde for serien, serien om politiinspektøren Martin Beck, av Maj Sjöwall og Per Wahlöö.

I bokserien, som nå begynner å få over tredve år på nakken, følger man den svenske adelsmannen og spesialsoldaten, med sosialdemokratiske nykker, Carl Hamilton, på en reise gjennom politiske intriger, kald krig, og massemord i Sveriges tjeneste. Det finnes også noen spin-offs som går utover Hamiltons vante historier, hvor andre figurer i det samme universet, får oppleve sine egne eventyr, og hvor Hamilton kun fungerer som en bi-figur.

De siste bøkene i serien kom ut på midten av 2000-tallet, og her går fortellingen over til det mer fantastiske og fantasifulle, hvor Hamilton i beste såpeopera-stil dør i vanære, på grunn av sine synder, for så å gjenoppstå som en enda mer overmenneskelig figur, i det ‘godes’ tjeneste.

Flere av bøkene er også gjennom tiden blitt til film. De tidlige filmene er gode drama, med kremen av svenske skuespillere i hovedrollen. De holder seg nært til bøkene, selv om noen av historiene er blitt forenklet en del, for å passe formatet. Harald Zwart prøvde seg også på å lage en Hollywood versjon, som i ganske sterk grad avviker fra bøkene, og hvor eksplosjoner og drap, dekker over ett noe svakt manus. Det beste som kan sies om disse, er at Peter Stormare spiller Hamilton, og det morsomste, er at Mark Hamill (Luke Skywalker), spiller skurken.

Add Your Comment